Baconbe tekert csirkemell brokkolitallérral, tepsiben sült kelbimbóval
2017-12-07 Egy újabb finomság Monori Krisztinától
Egy kicsit szeretnék korteskedni a keresztesvirágúak családjába tartozó zöldségek mellett, melyeknek különösen a téli hónapokban (és persze minden évszakban) nagyjából minden héten szerepelniük kellene az étrendünkben!
✨ A keresztesvirágúak közé több zöldségféle tartozik, melyek közül a legismertebbek: káposztafélék, kelbimbó, brokkoli, karfiol, fodros kel, torma, karalábé. Az köztudott, hogy vitamintartalmuk rendkívül magas, míg kalóriatartalmuk alacsony, ám nem ezek kapcsán szeretnék róluk beszélni, hanem különleges fitonutriens-összetevőik miatt, amelyek mostanában talán a leginkább kutatott vegyületek ezekkel a növényekkel kapcsolatban.
☝️A fitonutriensek a növényekben megtalálható olyan vegyületek, melyek több egészségre pozitív hatással rendelkeznek. Ezek közül a keresztesvirágúakban elsősorban az 💗indol-3-karbinol💗 és a szulfofarán nevű vegyületek emelendők ki! Az indol-3-karbinolról érdemes megjegyezni, hogy nemcsak daganatellenes hatásai, hanem a női szervezet ösztrogén-egyensúlyának megtartásában és az esetleges ösztrogéntöbblet ellensúlyozásában is fontos szerepe van, így a különböző női hormonális egyensúlytalanságok miatti állapotok egyik fő étrendi ellenszerének tekinthető (elég, ha a menopausát, PCOS-t, endometriosist említeni)!
A daganatos betegségek megelőzésében a helyes életmód és táplálkozás kb 35%-os rizikócsökkenéssel is bírhat! Az indol-3-karbinol többféle módon is hatásos a daganatmegelőzés szempontjából (erősíti az immunrendszert, illetve maga is részt vesz különböző káros anyagcsere-melléktermékek semlegesítésében).
‼️Nagyon-nagyon javaslom, hogy minél gyakrabban fogyasszatok ebből a csodálatos zöldségcsaládból, mert rendkívül sokrétűen védhetitek velük az egészségeteket!
Ha valakit puffasztanak ezek a zöldségek a panaszok a következőképp csökkenthetők:
➡️főzzétek őket fedő nélkül, hogy a puffadást okozó illóanyagok eltávozhassanak
➡️bevált trükk az első főzővíz elöntése is (félig megfőzzük a zöldséget, majd leöntjük róla a főzővizet, majd visszapótoljuk forró vízzel és készre főzzük az alapanyagot)
😋A mai ételötletem egy nagyon kedvelt vacsorám, amit nagyon sokszor készítek, és szeretném vele megmutatni egyben azt is, hogy milyen sokoldalúan felhasználhatók a keresztesvirágúak. Igen-igen befigyel a 🥓bacon🥓 a receptben, de cserébe nincs szénhidráttartalmú köret, csak zöldségkíséret, és így abszolút étrendbe illeszthető, és ahogy megpirul a csirkén…. hmmm😋!
Baconbe tekert csirkemell brokkolis töltelékkel, brokkolitalérral, tepsiben sült kelbimbóval
A csirkemellhez:
2 nagyobb szelet csirkemellfilé
1 tojás
2-3 fej főtt brokkoli
1 kk dijoni mustár
1 gerezd fokhagyma
1 ek zabkorpa
himalája só
citrombors
2 szelet füstölt baconszalonna (Pennys Karát bacon)
olívaolajspray
A recept összes eleméhez 1 fej brokkolit rózsákra szedünk, átmossuk, majd enyhén sós vízben puhára főzzük! Leszűrjük és hagyjuk langyosra hűlni!
A csirkemelleket enyhén kiklopfoljuk, sózzuk, megszórjuk citromborssal és vékonyan megkenjük dijoni mustárral (Lidl). A tojást keményre főzzük, majd megpucoljuk, különvesszük a tojássárgáját és a fehérjét. A főtt tojássárgáját kikeverjük kevés mustárral, sózzuk, borsozzuk, majd hozzátesszük a zúzott fokhagymát, zabkorpát, illetve két-három kisebb fej főtt brokkolit, amit villával belenyomkodunk és elkeverjük vele. Végezetül belekeverjük a kisebb kockákra vágott tojásfehérjét. Ezzel a töltelékkel megkenjük a bemustározott csirke egyik felét és félbehajtjuk, mint egy szendvicset. Betekerjük 1 szelet baconnel a csirkét (ez tartja majd össze és nem hagyja kiszáradni! Egy tepsit befújunk vagy kikenünk olívaolajjal vagy kókuszolajjal, belefektetjük a hústekercseket, lefújjuk még olajjal és mehet az előmelegített, 180 fokos sütőbe. Nagyjából 30-40 perc alatt elkészül.
Tipp: ha maradt még a töltelékből, az tökéletesen szuper tojáskrémként a reggeli szendvicsünkbe!
Brokkolitallér
A maradék brokkolit villával összetörjük, sózzuk, borsozzuk , beleütünk két tojást, 3-4 ek sörélesztőpelyhet vagy reszelt sajtot, ízesítjük 2 gerezd zúzott fokhagymával, 1 szál felkarikázott zöldhagymával és egy csipet őrölt szerecsendióval.
Hagyjuk pihenni kicsit (5 perc), míg a zabkorpa megszívja magát, majd egy teflonserpenyőben felmelegítünk két-három evőkanál kókuszolajat, vizes kézzel gombóckákat formázunk a masszából (nekem elég lágy volt, de így lett fini igazán), majd kisütjük a zsiradékban (kb 3 perc mindkét oldala)
💗Nagyon finom laktató és tele van indol-3 karbinollal! 💗
Jó étvágyat!
Csak szívvel étellel!
2017. december 7. prm