rendőrség (2), kosárlabda (3), méz (2), Baseball (4), kultúra (23), vonat (1), asztalitenisz (1), szívvel-étellel (9), Ákos (1), Quimby (1), birkózás (2), törvényszék (4), sport (77), advent (8), koraszülöttek (1), hastánc (3), kábítószer (1), sportkarate (1), Fehércsíkokapályakörül (2), mozi (10)

Baconbe tekert csirkemell brokkolitallérral, tepsiben sült kelbimbóval

2017-12-07 Egy újabb finomság Monori Krisztinától

Egy kicsit szeretnék korteskedni a keresztesvirágúak családjába tartozó zöldségek mellett, melyeknek különösen a téli hónapokban (és persze minden évszakban) nagyjából minden héten szerepelniük kellene az étrendünkben!

✨ A keresztesvirágúak közé több zöldségféle tartozik, melyek közül a legismertebbek: káposztafélék, kelbimbó, brokkoli, karfiol, fodros kel, torma, karalábé. Az köztudott, hogy vitamintartalmuk rendkívül magas, míg kalóriatartalmuk alacsony, ám nem ezek kapcsán szeretnék róluk beszélni, hanem különleges fitonutriens-összetevőik miatt, amelyek mostanában talán a leginkább kutatott vegyületek ezekkel a növényekkel kapcsolatban.

☝️A fitonutriensek a növényekben megtalálható olyan vegyületek, melyek több egészségre pozitív hatással rendelkeznek. Ezek közül a keresztesvirágúakban elsősorban az 💗indol-3-karbinol💗 és a szulfofarán nevű vegyületek emelendők ki! Az indol-3-karbinolról érdemes megjegyezni, hogy nemcsak daganatellenes hatásai, hanem a női szervezet ösztrogén-egyensúlyának megtartásában és az esetleges ösztrogéntöbblet ellensúlyozásában is fontos szerepe van, így a különböző női hormonális egyensúlytalanságok miatti állapotok egyik fő étrendi ellenszerének tekinthető (elég, ha a menopausát, PCOS-t, endometriosist említeni)!

A daganatos betegségek megelőzésében a helyes életmód és táplálkozás kb 35%-os rizikócsökkenéssel is bírhat! Az indol-3-karbinol többféle módon is hatásos a daganatmegelőzés szempontjából (erősíti az immunrendszert, illetve maga is részt vesz különböző káros anyagcsere-melléktermékek semlegesítésében).

‼️Nagyon-nagyon javaslom, hogy minél gyakrabban fogyasszatok ebből a csodálatos zöldségcsaládból, mert rendkívül sokrétűen védhetitek velük az egészségeteket!

Ha valakit puffasztanak ezek a zöldségek a panaszok a következőképp csökkenthetők:
➡️főzzétek őket fedő nélkül, hogy a puffadást okozó illóanyagok eltávozhassanak
➡️bevált trükk az első főzővíz elöntése is (félig megfőzzük a zöldséget, majd leöntjük róla a főzővizet, majd visszapótoljuk forró vízzel és készre főzzük az alapanyagot)

😋A mai ételötletem egy nagyon kedvelt vacsorám, amit nagyon sokszor készítek, és szeretném vele megmutatni egyben azt is, hogy milyen sokoldalúan felhasználhatók a keresztesvirágúak. Igen-igen befigyel a 🥓bacon🥓 a receptben, de cserébe nincs szénhidráttartalmú köret, csak zöldségkíséret, és így abszolút étrendbe illeszthető, és ahogy megpirul a csirkén…. hmmm😋!
Baconbe tekert csirkemell brokkolis töltelékkel, brokkolitalérral, tepsiben sült kelbimbóval

A csirkemellhez:
2 nagyobb szelet csirkemellfilé
1 tojás
2-3 fej főtt brokkoli
1 kk dijoni mustár
1 gerezd fokhagyma
1 ek zabkorpa
himalája só
citrombors
2 szelet füstölt baconszalonna (Pennys Karát bacon)
olívaolajspray

A recept összes eleméhez 1 fej brokkolit rózsákra szedünk, átmossuk, majd enyhén sós vízben puhára főzzük! Leszűrjük és hagyjuk langyosra hűlni!
A csirkemelleket enyhén kiklopfoljuk, sózzuk, megszórjuk citromborssal és vékonyan megkenjük dijoni mustárral (Lidl). A tojást keményre főzzük, majd megpucoljuk, különvesszük a tojássárgáját és a fehérjét. A főtt tojássárgáját kikeverjük kevés mustárral, sózzuk, borsozzuk, majd hozzátesszük a zúzott fokhagymát, zabkorpát, illetve két-három kisebb fej főtt brokkolit, amit villával belenyomkodunk és elkeverjük vele. Végezetül belekeverjük a kisebb kockákra vágott tojásfehérjét. Ezzel a töltelékkel megkenjük a bemustározott csirke egyik felét és félbehajtjuk, mint egy szendvicset. Betekerjük 1 szelet baconnel a csirkét (ez tartja majd össze és nem hagyja kiszáradni! Egy tepsit befújunk vagy kikenünk olívaolajjal vagy kókuszolajjal, belefektetjük a hústekercseket, lefújjuk még olajjal és mehet az előmelegített, 180 fokos sütőbe. Nagyjából 30-40 perc alatt elkészül.
Tipp: ha maradt még a töltelékből, az tökéletesen szuper tojáskrémként a reggeli szendvicsünkbe!

Brokkolitallér
A maradék brokkolit villával összetörjük, sózzuk, borsozzuk , beleütünk két tojást, 3-4 ek sörélesztőpelyhet vagy reszelt sajtot, ízesítjük 2 gerezd zúzott fokhagymával, 1 szál felkarikázott zöldhagymával és egy csipet őrölt szerecsendióval.
Hagyjuk pihenni kicsit (5 perc), míg a zabkorpa megszívja magát, majd egy teflonserpenyőben felmelegítünk két-három evőkanál kókuszolajat, vizes kézzel gombóckákat formázunk a masszából (nekem elég lágy volt, de így lett fini igazán), majd kisütjük a zsiradékban (kb 3 perc mindkét oldala)

💗Nagyon finom laktató és tele van indol-3 karbinollal! 💗

Jó étvágyat!

Csak szívvel étellel!

2017. december 7. prm