színház (7), világnap (1), agrárium (1), lélekzuhany (1), Intersport (4), Ákos (1), Lego (1), kultúra (23), lépegető (1), Magyar Vöröskereszt (1), vélemény (1), kosárlabda (3), koncert (7), fesztivál (17), Dóczi Éva (1), atlétika (5), élet (2), Kézművesek háza (3), törvényszék (4), tehetség (3)

Hájas kráfli – lehet nem szeretni?

2019-02-14

Régi disznóvágások jutnak eszünkbe, amikor a sertés feldolgozása mellett egy különleges édességet is csináltak az asszonyok. Ez a sokak által elfeledett finomság a hájas kráfli. Február első szombatján, Egerváron a Mozgássérültek és Fogyatékkal Élők helyi egyesületének tagjai a Rád hagyományozom program keretében felelevenítették ennek a kiváló süteménynek az elkészítését.

Tóth Ágnes, az egyesület elnöke szívén viseli, hogy olyan feledésbe merülő hagyományokat, ételeket, mint a hájas kráfli újra a köztudatba hozzanak:

-A hagyományőrzés az egyik fő tevékenysége az egyesületünknek A gasztronómia fel akkor fordultunk, mikor az egyik tagtársunk kitalálta, hogy savanyítsunk káposztát. Rövid gondolkodás után megtaláltuk a megfelelő helyet (Egervár Pincedomb) és már mehetett is a savanyítás. A következő programunkra már a helyi civil szervezetek is bekapcsolódtak. Ekkor Jolika néni küldött egy tál „repülős” hájas kráflit, ami úgy nézett ki mintha el akarna szállni a tányérról. Lefényképezni sem volt időnk, mert elkapkodták a résztvevők. Ekkor fogant meg a gondolat, hogy meg kellene mutatni mozzanatról-mozzanatra ennek a süteménynek az elkészítését. Felhívásunkra három háziasszony jelentkezett, méghozzá külön recepttel.

Bangó Jánosné Jolika volt az, aki bemutatta a közösségnek először a hájas kráflit és a rendezvényen is tanácsokkal látta el az érdeklődőket.

-Édesanyámtól tanultam el a fogásokat, aki nagyon sokszor készített nekünk. Ezúttal egy hagyományos receptet hoztam, amiben se sütőpor, se élesztő nincs, csak úgy magától megkel. Az előkészítés után legalább háromszor meghajtogatjuk, attól lesz olyan leveles. A töltelék lekváros, mákos diós is lehet.

Jolika elmondta, hogy a kráfli attól lesz repülős, hogy szépen kinyílik és olyan légies lesz. Azt is eljárulta a háziasszony, hogy egy nagyon régi késsel darabolja el a tésztát, amit a vágás előtt jól felmelegít, majd az egészet egy zománcos lábassal letakar. Vassné Várkövi Klárát már a végkifejletnél, elmondása szerint a sütés legszebb részénél, a porcukrozásnál faggattuk:

-Egy sima élesztős édes tésztát készítek, arra kenem rá a hájat és utána hajtogatom négyszer, megtöltöm, és pihentetés után sütöm ki. A tölteléknél azt választom, amit a család szeret. Ezúttal gesztenyéset és baracklekvárosat készítettem.

Klára is elárulta, hogy a mai napig vágnak sertést és ekkor elkészíti a hájat és úgy rakja el, már ledarálva, kis adagokban a mélyhűtőbe.

A harmadik háziasszony Kovács Janka volt, akivel a már betöltött hájas kráflik felet beszélgettünk:

-Diós és mákos töltelék van a kráflikban, amik cukorral és lekvárral vannak összekeverve, attól lesz ugyanis tapadósabb az állaguk és nem folynak ki a tésztából. Aránylag kevés háj van a tésztában, 70 dkg liszthez 40 dkg hájat teszek, valamit, ecetet és szódavizet használok és ez az, amiben ez különbözik a többiekétől. Tövféleképpen el lehet készíteni ezt, mert ez egy semleges tészta és sósat is lehet belőle készíteni. Hagyományosan ebből készítjük a krémes alját és tetejét, valamint rakottas ételekhez is ez a hájas tészta.

Az egyesület itt nem áll meg és már keresik az újabb hájas kráfli sütő alkalmat, de emellett még más terveik is vannak. Szeretnék a gyertyaöntést bemutatni és a lakodalmas perecsütést feleleveníteni, ami nem ezen a vidéken, hanem a zalaszentgróti járásban volt elterjed, valamit az almáspalacsinta készítését is bemutatnák az érdeklődőknek.

Hájas tészta recept

55 dkg liszt
2 tojás sárgája
2 evk. Rum
1 evk. Ecet
35 dkg darált háj +10 dkg liszt

Sós, langyos vízzel rétestésztát gyúrunk, majd fél órát pihenni hagyjuk a tésztát. A hájat a 10 dkg lisztel, összegyúrjuk, majd 4 rézre osztjuk. A tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk. A háj egy részét rákenjük és összehajtjuk, majd 15 percig pihentetjük, Ezt a folyamatot még kétszer-háromszor megismételjük. A legcélszerűbb egy éjszakát pihentetni a kész alapanyagot, majd másnap meleg késsel szeletelve kockaformákat nyújtunk, és azt megtöltjük ízlés szerint lekvárral, dióval, mákkal, gesztenyével.

2019. február 14. Prm