Igaz ez a süti, nem olyan ízvilágú, mint a mézespuszedli, de nálam annak a helyettesítésére szolgál, mert az illata és íze abszolút hozza a karácsony-fílinget.
A sütőtök nálam az őszi-téli idény egyik nagy kedvence, mert már az illatától is jobb hangulatba kerülök, az ízéről nem is beszélve.
☝️A sütőtököt érdemes minél gyakrabban a téli étrendbe illeszteni, kiváltképp β-karotin tartalma miatt, ami egy olyan antioxidáns hatású anyag, ami védi sejtjeinket a káros külső és belső hatásoktól. A szervezet A-vitamint is képez a β-karotinból, ami a szem, a nyálkahártyák és a bőr egészségének fontos vitaminja.
☝️A téli hideg napokon különösen fontos a bőrünk védelme, melynek épségét nemcsak külsőleg krémekkel, hanem belsőleg a megfelelő, vitamindús táplálkozással is óvni kell.
Nem értek teljesen egyet azzal, hogy az ősz és tél vitaminhiányos időszak, hiszen olyan nyersanyagoknak érkezik el az idénye, mint a cékla, sütőtök, savanyú káposzta, a különböző káposztafélék, friss zeller, melyek nálam top zöldségeknek számítanak, emellett pedig az alma, narancs, gránátalma, mandarin, kivi is állandó szereplők a boltok polcain.
Ha ezekből egy-vagy több megtalálható a napi étrendünkben, akkor nem feltétlen leszünk vitaminhiányosak a télen! 😏(Étrendkiegészítőként ebben az időszakban a D3-vitamin bevitelét tartom nélkülözhetetlennek, melynek felszívódását a K2-vitamin segíti.)
Használjátok, süssetek, főzzetek a téli időszak növényeiből és a hatás nem marad el! Frissen fogyasztva a C-és B-vitamin tartalmuk szívódik fel jobban, míg megsütve, megpárolva a zsírban oldódó vegyületekhez (pl: antioxidánsok) jut könnyebben hozzá a szervezet!
A sütiről annyit, hogy a sütőtöktől fantasztikusan lágy állagú (főleg másnaposan) , amit kiegészít a belerejtett dió ropogóssága, a mézeskalácsfűszertől pedig igazi karácsonyi süti válik belőle.
Sütőtökös zabkeksz
100g apró szemű zabpehely
50g nagy szemű zabpehely
50g darált zabpehely
200g sült sütőtökpüré (sült állapotban lemérve)
150g eritrit
100g kókuszolaj
2 db tojás
1 csomag sütőpor
1 késhegynyi szódabikarbóna
mézeskalács fűszerkeverék ízlés szerint
2 kis kupaknyi vaníliaaroma
50g összetördelt dió
A sütőben megsült sütőtököt hagyjuk langyosra hűlni. Külön összevegyítjük a tészta száraz hozzávalóit: a zabpelyheket, zablisztet, sütőport, szódabikarbónát, mézeskalács fűszerkeveréket. Egy másik tálban gépi habverővel elkeverjük a sütőtökpürét, tojásokat, vaníliaaromát, eritritet, majd összedolgozzuk vele a száraz részt. Ha ezzel kész vagyunk, fakanállal belekeverjük az összetördelt diót is. Sütőpapírral bélelt tepsibe, evőkanállal kis halmocskákat rakunk a tésztából, majd kb 15-20 perc alatt, előmelegített 180 fokos sütőben készre sütjük.
Kb 25-30 db lesz belőle.
Gyerekeknek, vagy akár magunknak is tökéletes munkahelyi vagy otthoni nasi!
Tipp: ha mézeskalácsfűszert vásároltok,olvassátok az összetevőket, és csak olyat vásároljatok, amiben nincs hozzáadott cukor, hanem csak fűszerek!
2017. november 14. prm/Monori Krisztina