Kedden elkezdődtek az Észak-Amerikai Profi Baseball Liga (MLB) rájátszásának küzdelmei. A szabadkártyás párharcok egy kivételével befejeződtek, és meglepetésekből sem volt hiány.

 

HOUSTON TEXAS – DETROIT TIGERS 0-2 (1-3, 2-5)

Idén biztosan nem Texas adja majd az MLB bajnokát, miután a címvédő Texas Rangers eleve nem jutott be a rájátszásba, a 2022-es győztes Houston Astros pedig meglepetésre búcsúzott az augusztus óta megtáltosodott Detroit Tigers ellenében. Az első meccsen az American League egyik, ha nem a legjobb dobója, a detroiti Tarik Skubal sokáig nullán tartotta a mindkét meccset hazai pályán vívó houstoniakat, miközben csapattársai már a találkozó elején három pontos előnyt szereztek. Az Astros hiába faragott a hátrányából a végén, majd az utolsó inningben minden bázison volt játékosa, nem sikerült fordítani, így a második meccsen már az életben maradás volt a tét számukra.

Ez nem is kezdődött rosszul, a hazai pitcher, Hunter Brown remekül dobott, de a bullpen gamet (cseredobókkal vívott meccs) játszó Detroit a meccs második felében egy hazafutással megszerezte a vezetést. Ezt a 7. inningben még megfordította az Astros, és úgy nézett ki, felébred az alvó óriás, ám a nyolcadikban előbb Ryan Pressly, majd Josh Hader (a hazaiak két záró dobóásza) is betlizett, a Tigers pedig négy pontot csinálva állva hagyta a Houstont, így meglepetésre bejutott az American League csoportdöntőjébe. A Tigers a Cleveland Guardians vendégeként kezdi azt a szériát, amely már az egyik fél harmadik győzelméig tart.

BALTIMORE ORIOLES – KANSAS CITY ROYALS 0-2 (0-1, 1-2)

A legutóbbi húsz-harminc meccsén gyenge teljesítményt nyújtó, sérülésektől is sújtott Baltimorenak az a szintén gyengélkedő Royals volt az ellenfele, amely tavaly még száznál is több vereséget gyűjtött az alapszakaszban. Idén viszont megtáltosodtak a „királyiak”, és az Orioleshoz hasonlóan nem egyszer mutattak be kivételes támadójátékot, így joggal remélhették a szurkolók, hogy remek ütőpárharcot láthatnak a pályán. Ez végül nem következett be, a két összecsapáson mindössze 4 pont született, és inkább a precíz dobójátékról maradt emlékezetes a párharcot. Pedig hazai oldalon Gunnar Henderson, Jordan Westburg, Anthony Santander, Adley Rutschmann, Ryan O’Hearn és Ryan Mountcastle, a másikon pedig a kivételes idényt produkáló Bobby Witt Jr., Vinnie Pasquantino és Salvador Perez trió volt a garancia a ponterős játékra.

Ennek ellenére csak Bobby Witt Jr. „lubickolt”, két pontszerzést (RBI –Runs Batted In– beütött pontok) jegyezhettünk fel a neve mellett, és mindkettő győzelmet ért a kansasieknek. Hazai oldalon a remek védekezéséről ismert Cedric Mullins ütött egy home runt a második meccsen, de ez sem volt elég, még a széria kiegyenlítéséhez sem. A dobók viszont remekeltek, főleg a vendégek, akik a két találkozó alatt összesen 22 strikeoutot (dobó által kiejtett ütőjátékosok száma) hoztak össze, míg az Orioles pitcherei csak 14-et. A Kansas szombaton a rekordbajnok New York Yankees otthonában kezdi meg a csoportdöntőt.

SAN DIEGO PARDES – ATLANTA BRAVES 2-0 (4-0, 5-4)

Hétfőn este még egy doubleheaderen (kettős rangadó) vitézkedtek az atlantaiak, lévén az államokat sújtó hurrikán miatt a Mets elleni szériából akkor csak egy meccset tudtak lejátszani. Ezt azért köszönték a szurkolók, mert a szezon talán legizgalmasabb meccsén hiába vezetett kétszer is az Atlanta az első meccsen, a new yorkiak 8-7-re nyertek és bejutottak a rájátszásba. A második meccsen pedig nyert az Atlanta 3-0-ra, így ők is, ugyanakkor a felek így kigolyózták a tavalyi döntős Arizonát. Az, hogy a legutóbbi év döntősei közül senki sem került be a rájátszásba, több mint 15 éve nem fordult elő az MLB-ben.

A Braves a Mets elleni derbik után rögtön nyakába vette az országot, hiszen San Diegoban volt jelenésük már kedden, és azért ez meg is látszott a teljesítményükön, főleg az első meccsen: az egész évben dobógondokkal küzdő atlantaiak hiába találták el többször a labdát, pontot nem szereztek, a Fernando Tatis Jr. által vezetett Padres sima 4-0-val lépett át rajtuk. A közel 50 ezer szurkoló által űzött-hajtott „atyák” remek idényt produkáltak már így is, és a brutálisan erős ütősoruk ezúttal is bizonyította képességeit, illetve azt is, miért tartják őket titkos favoritoknak. Az életéért küzdő Braves a második meccsen hiába szerzett vezetést, a második inningben öt pontot (két outtal!) összehozó Padres megalapozta a továbbjutását, és már az sem volt érdekes, hogy végül „csak” egy ponttal, 5-4-re hozták az összecsapást. A Padresre szombaton az Ohtani Shoheiel felálló Los Angeles Dodgers vár majd, a csoportbeli ellenfél, aki ellen idén pozitív mérleggel zártak, így elképzelhető, hogy egy újabb meglepetés van születőben. Azért ehhez a Dodgers-nek is lesz egy-két szava, abban biztosak lehetünk.

MILWAUKEE BREWERS – NEW YORK METS 1-1 (4-8,5-3)

A new yorkiak pazar meccsen jutottak be a rájátszásba Atlantában, és az ütőformát átmentették a Brewers elleni derbire is. Érdekesség, hogy a két csapat hivatalosan egymás ellen fejezte be az alapszakaszt (csak ugye volt az elmaradt két meccs a Metsnek), szériájukat akkor a Milwaukee 2-1-re nyerte. Az első felvonás fordulatokkal és izgalmakkal telire sikeredett, vendégoldalon Jesse Winker és Mark Vientos remekelt, vezérletükkel előbb 2-0-ról, majd 4-3-ról fordított a Mets. A hazaiaknál csak Brice Turang és az újonc Jackson Chourio tudta tartani a lépést, de a csapatként nagyszerűen működő new yorkiak megérdemeltek nyertek 8-4-re.

A második meccsen az életben maradásért ment a Brewers, akik nem akartak ugyanabba a hibába esni, mint tavaly. Akkor hiába nyerték meg a Natonal League Central csoportját, a későbbi döntős Arizona simán kiejtette őket a Wild Cardban. A második meccset a Mets kezdte jobban, és sokáig, egészen a 8. inningig úgy nézett ki, ez a párharc is eldől idejekorán, ám hazai oldalon Chourio, Perkins és Mitchell is megrázta magát, a „sörgyáriak” pedig létfontosságú győzelmet arattak. A mindent eldöntő harmadik meccset magyar idő szerint péntekre virradóra rendezik, a győztes „jutalma” pedig a Philadelphia Phillies lesz.