Lassan itt a tavasz, ami felüdülést jelent számunkra a sötét és zord tél után. A szervezetünk is felfrissülésre vágyik és téli üzemmódról át kell állítanunk tavaszira. Hogy milyen módon tehetjük ezt és milyen elvek szerint állítsuk össze napi étrendünket ebben Monori Krisztina dietetikus ad tanácsokat:

 

-A tavasz a felfrissülés időszaka, így érdemes a táplálkozásunkban is megújulni. Hamarosan jönnek a friss zöldségfélék időszaka és nem csak a párolt és sült zöldségeket kell fogyasztanunk. A téli vitaminhiányos időszak után a szervezetünkkel érdemes minél jobban feltölteni, vagy visszatölteni, ami ebben az időszakban könnyebb feladat lesz. A D vitamin bevitelre azért még érdemes lesz odafigyelni, amit ilyenkor fontos pótolni, ami a tél fáradtság leküzdésében is segít. A télen felszedett kilókat lassan el lehet kezdeni leadni, hogy a nyár elején ne keljen kampányszerű fogyókúrákat folytatni. El kell kezdeni mérsékelten és tudatosan táplálkozni a siker elérés érdekében, amelyben a sovány húsok, a csirke, a pulyka, vagy a halfogyasztás nagy segítséget nyújthat. Nagyon jó vitaminpótlásra a belsőségek, például a máj,a D és A vitaminforrások. Ne csak a megszokott rizs és krumpliban gondolkodjunk, hanem bátran iktassuk az étkezésünkbe a kölest, a burgult és a kuszkuszt a teljes értékű gabonafélék használata köretként. Folyadékfogyasztás segíti a szervezet méregtelenítését, de igyekezzünk ne pluszkalóriát bevinni velük a szervezetbe. A legjobb választás a víz, vagy a citromos víz, ami frissítően is hathat.

 

Sokan ilyenkor drasztikus fogyókúrába kezdenek, és különféle módszereket próbálnak ki a siker elérése érdekében.

 

- Veszélyesek ilyenkor a csodadiéták, mert tele van velük a világháló. Fogadjuk el, hogy nincs olyan, hogy egy hét alatt 10 kilót fogyunk. Ez maximum víz és izom, ami hosszú távon veszélyes is lehet a szervezetre és a jojózás veszélye is megnövekszik. Inkább ésszerűen kisebb változtatásokkal érdemes haladni és a hátralévő három-négy hónap alatt le lehet adni a plusz kilókat.

 

Mi magyarok miben vagyunk elmaradva?

 

-A zöldségek és a rostok fogyasztásában mindenképp. Álltalábban ebédre esszük a sertéshúst és a köretet, de hozzá nem friss salátát, hanem savanyúságot fogyasztunk. Erről a beidegződésről érdemes átállítani magunkat és előételként egy kis dobozban salátát is vinni magunkkal és így a rost és a C-vitamin bevitelünk is növekszik. Nem szabad lé böjt kúrákban gondolkodnunk, mert hosszú távon ezek veszélyesek lehetnek, hiszen nem méregtelenítik teljesen a szervezetünket. Reggelire nagyon jó a zabkása bogyós gyümölcsökkel, akár mirelitben is. Az ebédjeink minél könnyebben emészthetőek legyenek, így segítve a szervezetünk frissen tartását. Vacsora pedig hal, vagy fehérhús természetesen zöldségkörettel.

 

Helyes kenyérválasztás és a gyümölcsfogyasztás is sarkalatos kérdés az étkezésünkben..

 

-A gyümölcsökkel is vigyáznunk kell, hiszen a gyümölcscukor is veszélyes lehet, ha nagy mennyiségben fogyasszuk azokat. Érdemes kora délutánig elfogyasztanunk a kívánt gyümölcsöt. A mértékletesség nagyon fontos és 15-20 dkg adagot érdemes belőni a napi bevitelünket. A kenyérfogyasztásnál be lehet ugrani a barnakenyeres megnevezésnek, de ezek is finomlisztes keverést tartalmaznak. Érdemes az összetevőknél megnézni, hányadik helyen találhatók a teljes kiőrlésű keverékek. A kenyér népeledelnek számít. Reggelire nagyon jó egy felvágott mellé, de ebédnél már a főzeléket is meg lehet enni kenyér nélkül A vacsorához pedig lehetőség szerint egyáltalán ne fogyasszunk pékárút.

 

Ahhoz, hogy egészségesebben éljük a mindennapjainkat csak elhatározás kel és kellő nyitottság. Higgyék el hosszú távon csak nyerhetünk vele, ha elkezdünk tudatosan étkezni!

 

2018. március 17. Prm